
 
 

 

OSHA Reporting and Recordability Requirements for Overdose 
 

Background  
 
Opioid use and misuse occur in workplaces. Sometimes 
opioid misuse may be preceded by injuries that happen in the 
workplace, with the consequences affecting both an 
individual’s working life as well as their home life.1 More than 
one million people have died since 1999 from a drug 
overdose.2 More than 75% of drug overdose deaths in 2021 
involved an opioid.3  Further, nearly 10% of on-the-job deaths 
are due to drug overdose.4  
 

The ability for workplaces to address this growing concern 
has improved with the availability of opioid overdose 
reversal medications like naloxone. The Food and Drug 
Administration (FDA) approved the use of the first 
nonprescription naloxone nasal spray for opioid overdose in March 2023. The FDA approval of 
nonprescription naloxone nasal sprays makes them more accessible to employers and the 
public to have them on hand in case of an overdose. Employers may question the 
Occupational Safety and Health Administration (OSHA) injury reporting and recording 
requirements when these medications are used in workplaces, and the National Safety 
Council (NSC) provides information below for consideration.   

OSHA Recordability Guidance  
 
OSHA currently does not have any letters of interpretation or frequently asked questions related 
to overdose recordkeeping recordability questions. Nor does it have requirements for naloxone 
in first aid kits or other locations. NSC sent a letter to OSHA requesting clarification on these 
topics.  Existing “similar” OSHA interpretation states that administering first aid treatment using 
a nonprescription medication at nonprescription strength is not considered medical treatment 
and therefore not recordable under OSHA recordkeeping requirements (29 CFR 1904.7[b][5][ii]). 
 
With some forms of naloxone recently becoming available without a prescription, the 
administration of naloxone in the workplace may not be a recordable injury or illness and 
therefore would not be recorded based solely on the administration of naloxone alone. 
Administration of naloxone may become recordable when treatment beyond first aid is 
provided and if it is administered in conjunction with other general recording criteria contained 
in 1904.7.  Under OSHA recordkeeping requirements an employer must record new work-related 
injuries and illnesses meeting one or more of the general recording criteria or the employer 

 
1 https://www.cdc.gov/niosh/topics/opioids/default.html 
2https://www.cdc.gov/drugoverdose/deaths/index.html#:~:text=More%20than%20one%20million%20people,1999%20from%20a%2
0drug%20overdose.&text=In%202021%2C%20106%2C699%20drug%20overdose,2021%20(32.4%20per%20100%2C000). 
3https://blogs.cdc.gov/nchs/2023/05/18/7365/#:~:text=The%20only%20state%20in%20which,82%2C310%20in%20the%20previous
%20year. 
4 https://injuryfacts.nsc.org/work/safety-topics/overdose-deaths/ 

https://www.osha.gov/laws-regs/regulations/standardnumber/1904/1904.7
https://www.cdc.gov/niosh/topics/opioids/default.html


For more information on the Respond Ready Workplace program, visit nsc.org/respondready or 
please contact respondready@nsc.org 

must meet the recording criteria for specific types of conditions. Recordable work-related 
injuries and illnesses are those that result in one or more of the following: 

• Death 
• Days away from work 
• Restricted work 
• Transfer to another job 
• Medical treatment beyond first aid 
• Loss of consciousness, or 
• Diagnosis of a significant injury or illness 

 

OSHA Reporting Guidance  
 
With overdoses becoming more prevalent on the job, NSC recommends and has asked OSHA to 
require all employers to integrate opioid overdose reversal medications into their emergency 
preparedness and first aid programs. NSC also recommends all employers train workers on 
administration of these medications. 
 
In addition, NSC requested interpretative guidance from OSHA on other questions regarding 
work relatedness and plans to share the response when available. Under OSHA, the issue on 
work relatedness is based on where the event or exposure impacting the employee took place. 
Note that OSHA requirements may not align with state workers compensation requirements, 
and NSC recommends employers refer to their respective state workers’ compensation board 
for more information and details.  In the interim, NSC encourages employers to follow the 
guidance provided below.  
 
 
1904.39(b)(10) - Do I have to report an inpatient hospitalization that involves only observation or 
diagnostic testing?  No, you do not have to report an inpatient hospitalization that involves only 
observation or diagnostic testing. You must only report to OSHA each inpatient hospitalization 
that involves care or treatment. 
 
What if someone uses drugs at home, comes to work and overdoses? This would not be work-
related if solely attributable to the drug use at home and therefore not recordable. 
 
What if someone uses drugs at work, goes home and overdoses? Since the drugs were taken in 
the workplace, OSHA considers this event recordable and work-related. 
 
What if someone uses drugs at home, comes to work impaired and is injured operating 
equipment?  This too would be considered work-related. 
 
Because some forms of naloxone are no longer prescription based and are considered over-
the-counter medicine, would administering a nonprescription version of this medication be 
considered first aid treatment and not recordable?  Yes, administration of over-the-counter 
medications are considered first aid treatment and not recordable as long as treatment beyond 
first aid is not provided under 29 CFR 1904. NSC recommends following medical advice of first 
responders for subsequent treatment in the case of an overdose. 
 

https://nam02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.osha.gov%2Flaws-regs%2Finterlinking%2Fstandards%2F1904.39(b)(10)&data=05%7C02%7CRichard.Fairfax%40nsc.org%7C9d2397ad2c80460a7a6f08dc0d4d9238%7Ce1177dc1c91c453a8c7ffa941f49e41d%7C0%7C0%7C638399874040072691%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=V9eUBRBKAgyLrdwweewt4yzzxsytOQTvtgJN9lbQ3gc%3D&reserved=0
https://www.osha.gov/laws-regs/regulations/standardnumber/1904/1904.7

